Gazele se vor scumpi cu 8,5% în 2017

Toma Petcu, ministrul Energiei, susține că în urma analizelor Agenției Naționale pentru Reglementare în  Energetică a Republicii Moldova, prețul gazelor va crește. Ministrul precizează faptul că până la sfârșitul acestui an, gazele vor fi majorate cu 8,5%.

Într-un interviu acordat News.ro, Toma Petcu menționează că vor exista două etape de liberalizare a prețurilor gazelor. Piața între producători și furnizori se va liberaliza în acest an, iar etapa următoare, de liberalizare a prețurilor dintre furnizori și clienți casnici, se va încheia în 2021.

,,Este foarte clar că România şi-a asumat o liberalizare a preţului la gaze încă din 2007. Trebuie să spunem, în acelaşi timp, că foarte multe guverne, din diverse motive, tot timpul au amânat acest lucru. Dacă vrem să discutăm despre modificarea OUG 64/2016, aş pleca puţin de la Ordonanţa în sine. Aici am două considerente de spus: în primul rând, cred că nu ar fi trebuit ca fostul Guvern să accepte ca, într-un fel, interconectorul BRUA să fie legat sau condiţionat de aplicarea acestei OUG. Şi, dacă tot şi-au asumat acest lucru, ar fi trebuit, atunci, să facă această liberalizare încă de anul trecut. Dar acum este post-factum şi noi trebuie să găsim soluţii în acest moment. Pe de altă parte, trebuie să aşteptăm decizia Parlamentului. Aşa este corect. Acolo au fost dezbateri în cadrul Comisiei de Industrii, cu argumente pro şi contra. Şi Ministerul Energiei şi-a susţinut punctul de vedere.”, susţine ministrul.

La întrebare ,,Ce se va întâmpla cu prețurile?”, ministrul a răspuns:,,Legat de această agitaţie în piaţă, în sensul că preţul gazelor se poate mări cu 40%, 70% sau chiar 100%, am discutat cu domnul Havrileţ, preşedintele ANRE, instituţia care reglementează tarifele la gazele naturale, şi mi-a spus foarte clar că acest lucru este imposibil. Dumnealui chiar a înaintat o notă către Comisia de Industrii şi spre ştiinţă Ministerului Energiei, în care, din evaluarea dumnealor, dacă s-ar produce această liberalizare începând cu 1 aprilie, preţurile ar putea creşte, până la sfârşitul anului, cu un procent maxim cuprins între 6,5 şi 8,5%”, a spus Toma Petcu. (sursă News.ro)

 

                                                                                                                 Adelina-Elena Florean

Leave a Reply

Your email address will not be published.