Fumul de țigară ajută la crearea ADHD-ului la copii

Fumul de țigară ajută la crearea ADHD-ului la copii

Fumul de țigară ajută la crearea ADHD-ului la copii

Dacă vă întrebați de ce copiii dumneavoastră sunt agitați mereu, ei bine, în unele cazuri, problema nu e la ei. Copiii expuși la fumul de țigară sunt predispuși la tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie (ADHD). Aceștia fumează pasiv, inhalând fumul de țigară din casă, iar din această cauză devin agitați și violenți.

O echipă de savanți spanioli a făcut o cercetare conform căreia copiii expuși la fumul de țigară au șanse de trei ori mai mari să sufere de ADHD. În România, numărul copiilor care suferă de această afecțiune este de aproximativ 200.000.

În urma unui sondaj realizat pe părinții a 2.357 de copii cu vârste între 4 și 12 ani, experții au descoperit ca 8 % dintre aceștia manifestau anumite tulburări de comportament, iar 7 % dintre copii erau expuși la fum de țigară pentru aproximativ o oră pe zi.

„Nu avem încă o legătură evidentă a faptului că fumatul pasiv se face vinovat de cazurile în creştere de ADHD, mai ales că diagnosticul nu a fost pus de un psiholog, însă este clar un semnal de alarmă că părinţii ar trebui să evite să fumeze în apropierea copiilor”, explică Lucy Popova, unul dintre cercetători.

În cele mai multe cazuri, fumatul duce la apariția astmului, cancerului pulmonar, diabetului, disfuncţiei erectile, sarcinii extrauterine, artritei şi accidentului vascular cerebral.

Monica Tărăboi

monica.taraboi@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.