A fost inventat produsul care restabileşte elasticitatea pielii

4525c306-f5f1-48b6-8f84-0109570917f2Te-ai săturat de pungile sub ochi şi de riduri? Iată că cercetătorii au reuşit să găsească o soluţie la această problemă. Robert Langer de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) împreună cu echipa sa au dezvoltat un polimer care poate imita proprietăţile pielii tinere şi naturale, inclusiv elasticitatea şi reflexia luminii. Asemenea unei pelicule invizibile, numită a „doua piele”, gelul acționează asemenea unui strat, care oferă pielii un aspect mai tânăr. Cercetătorii spun că această substanţă acţionează timp de mai multe zile, reuşind chiar să remodeleze faţa.

Pielea tânără şi cea veche se deosebesc fizic, iar dorinţa oamenilor de a întoarce timpul înapoi a alimentat industria make-up-ului cu miliarde de dolari. Însă diferenţele nu sunt doar la suprafață. Sub epiderma stratului de piele se află derma, care conține cea mai mare parte a fibrelor de colagen şi elastină, aceastea oferind pielii elasticitate și fermitate. Potrivit studiului, după anii de adolescență pierdem colagen, la o rată de 1,5 la suta pe an și aceasta fără a lua daune solare sau cele provocate de fumat. Cremele ce conțin colagen și consumarea acestei proteini sunt din ce în ce mai populare pentru contracararea ridurilor, dar nu există nici o dovadă că acestea funcţionează.

Astfel, cercetătorii au reuşit să inventeze „pielea invizibilă” care acţionează în felul următor: mai întâi  aplicăm gelul siloxan pe faţă, apoi întindem alt gel, care conţine un catalizator de platină. Acestea vor interacţiona, formând o peliculă subţire, numită cea de-a „doua piele”. Gelul de pe faţă se va usca, strângând pielea. Astfel, pelicula va netezi pielea lipsită de elasticitate, reducând pierderea de apă din piele şi acţionând asemenea unei bariere ce protejează pielea uscată. Un studiu pilot pe 25 de persoane a constatat că aceasta poate fi purtată timp de mai mult de 24 de ore fără disconfort.

Pe lângă aceste avantaje, soluţia dată poate trata pielea de o varietate de boli, precum eczemele şi psoriazisul, şi poate proteja pielea de razele ultraviolete, de zgârieturi şi taieturi.

Produsul, înainte de a fi lansat pe piaţă, urmează să obţină aprobarea FDA (Food and Drug Administration). Cercetările au fost finanţate de două companii private din Cambridge.

Ana Iacub

Leave a Reply

Your email address will not be published.