Evaluarea Națională 2015 pentru clasa a VI-a

Evaluarea Națională 2015 pentru clasa a VI-a

Evaluarea Națională 2015 pentru clasa a VI-a

Elevii de clasa a VI-a vor participa, în perioada 2-3 iunie 2015, la Evaluarea Națională 2015, al cărei scop este verificarea cunoștințelor de limbă și comunicare, precum și de matematică și științe ale naturii.

Prin această testare națională, România s-a aliniat legislației europene, care se reflectă în programul de evaluare a sistemului de învățământ. Subiectele acestei evaluări sunt redactate după modelul testărilor internaționale PISA ( Programme for International Student Assessment).

Acestea sunt gândite astfel încât accentul este pus pe gândirea logică, excluzând învățarea mecanică, pe exercițiu și capacitatea de corelare interdisciplinară a noțiunilor – o abilitate destul de puțin dezvoltată de către sistemul românesc de învățământ.

Suportul didactic pentru un asemenea tip de pregătire este insuficient, ori lipsește aproape complet din unitățile de învățământ. În puținele școli în care o mână de profesori se preocupă de acest aspect, părinții primesc câteva foi xeroxate cu modele de subiecte de examen, pe care copiii trebuie să le rezolve.

Pentru pregătirea copiilor care vor susține în iunie Evaluarea Națională s-au pus la dispoziție două culegeri, pentru limbă și comunicare, respectiv matematică și științe ale naturii, ce conțin tipuri de exerciții menite să dezvolte capacitatea elevului de a căpăta o vedere de ansamblu, de a înțelege fenomenul și de a dezvolta puterea de sinteză. Elevii sunt încurajați să-și dezvolte gândirea logică, așa încât să poată rezolva singuri probleme de un anumit tip, într-un timp alocat, pentru a face față cu brio examenului la care participă. Acestea sunt principalele suporturi puse la dispoziție pentru pregătirea examenului, iar prețurile sunt în jur de 55 de lei pentru un exemplar.

Probele la Evaluarea Națională 2015 pentru clasa a VI-a vor fi: pe 2 iunie – limbă și comunicare, respectiv 3 iunie- matematică și științe ale naturii. Evaluarea Națională 2015 este organizată în acest an pentru a doua oară, iar rezultatele elevilor nu vor fi trecute în catalog, ci discutate la clasă și explicate de către profesori.

 

Ramona Cojocaru

ramona.cojocaru@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.