Erasmus Open Doors

Joi, 9 martie a.c. Biroul Erasmus al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a organizat Erasmus Open Doors. Întâlnirea a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” în intervalul orar 14.00 – 16.00. Au participat toți studenții interesați de oportunitățile Erasmus și de stagiile de practică și de studiu desfășurate în străinătate.

Astfel, întâlnirea a început cu un scurt filmuleț în care studenții plecați în străinatate cu burse Erasmus vorbeau despre experiența lor și a continuat cu două studente la master în anul al II-lea de la UAIC care au împărtășit ce au însemnat pentru ele cele două burse de studiu Erasmus în Portugalia, respectiv Turcia.

„Erasmus începe cu un dosar” , spun cele două fete în prezentarea lor, apoi continuă cu un interviu, cu o scrisoare de acceptare de la Universitatea gazdă și cu multe semnături. Toate acestea sunt necesare ca studentul să poată beneficia de  bursă.

Programul Erasmus cuprinde două tipuri de stagii: unul de practică si unul de studiu. Finanțarea pentru stagiul de practică este de  650 – 700 de euro/ lună, iar pentru cel de studiu variază între 450 și 500 de euro/ lună la care se pot adăuga 200 de euro/ lună dintr-o bursă socială de care pot beneficia unii studenți. Durata finanțată a unui stagiu de practică Erasmus+ pentru cei de la UAIC este de minimum două luni și maximum trei luni. Pot participa toți studenții înmatriculați la studii complete la zi adică: cei din anul I licență, cei din anul al II-lea și anul I master, studenții și doctoranzii în anii terminali, toți trebuie să aibă media minimum 7.50 în momentul selecției și să ateste cunoașterea limbii de studiu din universitatea parteneră.

„Nu am auzit pe cineva care să se întoarcă în țară după experiența Erasmus și să spună: <<Nu mi-a plăcut>> sau că a trebuit să dea banii înapoi”, afirmă Cezara, studentă la master care a beneficiat de o bursă Erasmus în Turcia.

Laura Hroștea, studentă în anul al II-lea, la master Fizică, la UAIC, a vorbit despre experiența sa Erasmus de la o universitate din Franța. Ea a beneficiat de trei stagii de studiu la o universitate din Angers, unde a lucrat cu aparate de fizică performante și a studiat celulele solare pentru lucrarea sa de licență.

„Pozele surprind doar o mică părticică din experiența în München, Germania. Trei luni pline de emoții diverse, într-un mediu internațional, lucrând alături de colegi din diferite părți ale lumii într-un domeniu nou pentru mine. Impactul stagiului nu poate fi cunatificat în cifre, ci doar în momente de neuitat, noi competențe și abilități, experiență relevantă în domeniul marketing-ului online, noi prietenii și călătorii în locuri de vis”, spune Maria Plesca în filmulețul de prezentare de la început. Aceasta a beneficiat de stagii Erasmus+ în 2015 – 2016 în Germania și în Spania.

Erasmus+ este noul program al Uniunii Europene (UE) care se adresează domeniilor precum, educație, formare, tineret sau sport pentru perioada 2014 – 2020. Inițiativa Erasmus a luat naștere în 1989 și de atunci până astăzi mii de studenți aplică anual pentru a beneficia de burse în străinătate și pentru a vizita multe locuri minunate din Europa. UAIC are colaborări cu 28 de țări ale UE, plus Macedonia și Turcia  unde pot pleca cei care studiază la această universitate. Toți cei interesați de astfel de stagii de practică sau de studiu se pot înscrie anul acesta conform programului afișat de fiecare facultate în lunile martie – aprilie la Biroul Erasmus+ de la departamentul de Relații Internaționale, depunând un dosar cu următoarele documente: Curriculum Vitae, scrisoare de motivație, atestat de limbă sau foaia matricolă din liceu, extras din foaia matricolă cu situația la zi a notelor studentului și o declarație tip de stagiu Erasmus+.

Georgiana Bianca BALAN

Leave a Reply

Your email address will not be published.