Editurile sunt împotriva instituirii timbrului cultural în România

Lege privind instituirea timbrului cultural

Lege privind instituirea timbrului cultural

Reprezentanții editurilor au declarat că sunt împotriva proiectului de lege privind instituirea timbrului cultural în România. Luni, 16 februarie, aceștia au discutat împreună cu președintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaților, Gigel Știrbu, avantajele și dezavantajele instaurării acestui nou proiect inițiat de 84 de parlamentari, adoptat deja de Senat și aflat în dezbaterea comisiei de specialitate a Camerei.

„Sunt foarte multe imperfecțiuni tehnice la proiect. Este vorba de cuantumul timbrului cultural, care s-ar fi mărit din punctul domniilor lor de vedere, la o sumă foarte mare, greu de suportat. Vă reamintesc că există timbrul cultural și la ora actuală, legiferat prin Legea 35/1994, dar era la un cuantum mult mai mic decât cel care s-ar fi regăsit în această inițiativă”, a declarat Gigel Știrbu, președintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaților, după ce întâlnirea a luat sfârșit.

„În principiu, sunt împotriva timbrului cultural ca atare, pentru că e o practică unică în Europa, numai în România există așa ceva. Uniunile de creație sunt asociații profesioniste private, care pot să-și gestioneze singure nevoile pe care le au. Faptul că o entitate privată apelează la stat pentru a-i fi luat din patrimoniu acestei alte entități private o parte, este un lucru care în Uniunea Europeană nu e acceptat și nu e acceptabil în sine. Dacă mă întrebați ce e de preferat între legea cea veche și noul proiect de lege, și asta a rezultat din discuția pe care am avut-o astăzi la comisie, noul proiect de lege are vicii juridice și morale mult mai mari decât legea actuală”, a explicat Gabriel Liiceanu, președintele editurii Humanitas.

„Vânzările pe produse culturale or să scadă, în urma creșterilor de preț care vor interveni pe produsul cultural. Este o aparență că un leu e un fleac. Acest leu se multiplică prin cheltuieli laterale în jurul timbrului, în așa fel încât, în final, produsul cultural se scumpește cu 7-8%. Tu ai avut iluzia că ajuți creatorul, și termini prin a defavoriza cultura”, a mai adăugat acesta.

Timbrul cultural, ce formează obiectul noului proiect de lege, va viza, în cazul adoptării acestuia, 8 categorii: literatura, cinematografia, teatrul, muzica, folclorul, artele vizuale, divertismentul și arhitectura. În această situație, cetățenii români vor fi nevoiți să plătească în plus nu numai atunci când vor dori să cumpere cărți, ci și atunci când vor dori să achiziționeze bilete pentru orice spectacol, concert, film sau expoziție.

Aryna Creangă

aryna.creanga@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.