Doi studenți ieșeni au inventat mașina în care poate fi urcat scaunul cu rotile

Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iași

Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași

Doi studenți de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași au reușit să creeze prototipul unei mașini în care să poată fi urcat scaunul cu rotile. Aceștia au prezentat modelul autoturismului în cadrul unei conferințe care s-a desfășurat marți, 12 aprilie, la Facultatea de Mecanică.

„Este prima maşină din lume unde scaunul cu rotile al persoanei cu handicap are acces în habitaclu prin partea laterală a autoturismului şi nu prin spatele vehiculului. Sistemul de conducere al maşinii și interiorul sunt adaptate, beneficiind și de o aplicaţie de pe telefonul mobil care permite persoanei cu handicap să pornească motorul de la distanţă şi să mişte platforma”, a declarat Ion Ababei, student în anul IV la Facultatea de Mecanică din Iași.

Colegul său,  Adrian Vlas, a precizat că, iniţial, proiectul a fost conceput pentru o maşină pe trei roţi, dar pentru a oferi siguranţă în trafic utilizatorilor, s-a recurs la ideea folosirii unui şasiu şi al unui motor de Mercedes Smart.

Cei doi studenți basarabeni au fost inspirați de povestea lui Alex, un tânăr de 27 de ani care de un deceniu este imobilizat într-un scaun cu rotile. Colegii lui de facultate doresc să construiască această mașină specială pentru ca Alex să-și recâștige libertatea de mișcare. Pentru a fi implementat, proiectul are nevoie de o finanţare de minimum 21 de mii de dolari.

Letiția GHEORGHIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.