Does Internet Make You Smarter?

Mara Internet

 

Virală pe Internet, imaginea de mai sus mi-ar sugera că oricare ar fi răspunsul la întrebarea „ne face internetul mai deștepți?”, cu siguranță el ne face să ne credem așa. Foarte corect, dacă ne gândim că atunci când nu cunoaștem mai nimic despre un anumit subiect, oricât de străin ne-ar fi, putem avea habar despre el doar prin câteva click-uri. Insist asupra lui „a avea habar”, deoarece, până aici, internetul chiar ne poate ajuta și ne este de mare folos. Însă cunoașterea profundă a unui subiect nu stă în câteva click-uri. Internetul te face să fii informat, nu neapărat deștept. Desigur, a fi informat se poate transforma în a fi deștept, dacă știi cum să gestionezi informațiile care ți se oferă și cum să le cumulezi. Orice vrem, putem găsi pe internet. S-a infiltrat atât de mult în viețile noastre, încât a devenit un element sine qua non al existenței. De aceea, din prisma acestui fapt, „internet makes you dumber” poate fi ușor argumentat. Comoditatea pe care ne-o oferă internetul, la care parcă am ajuns să ne închinăm, și facilitatea cu care facem lucrurile cu ajutorul lui ne fac să renunțăm la anumite eforturi intelectuale. Creativitatea se plafonează, originalitatea tinde să dispară. Pe lângă acest lucru, mulți internauți cad în capcanele fluxului imens de informații găsite pe internet.  Într-o mare de informații, categoric, nu toate sunt corecte, iar astfel, internetul te poate face nu prost, ci prost informat. Dar nu e internetul de vină că unii nu au capacitate de filtrare. Trierea informațiilor se face având o bază de cunoștințe, care nu se formează în niciun caz pe internet. Se formează la școală, acasă, oriunde, dar nu pe internet.

Dacă am încercat să lămuresc mai sus că internetul nu te face nici mai prost, nici mai deștept, ci poate doar… contribuie la acest aspect, revin acum la imaginea de la începutul articolului. Câți dintre noi nu s-au aflat măcar o dată într-o conversație în cadrul căreia se amintea de un anumit subiect despre care habar nu aveam, însă pentru a nu părea prostuți în fața celuilalt, am dat fuga pe internet pentru a ne putea antrena în discuție? Ok, până aici, reușim să părem în fața celuilalt puțin inteligent. În adâncul nostru, știm că nu eram atât de cunoscători în domeniu, dar ne mândrim că am reușit să ne „salvăm fața”. Nu e nimic greșit. E foarte bine că ne-am informat în privința a ceva ce nu știam. Acum știm mai multe. Însă așa cum ne-am creat noi imaginea de „inteligenți”, tot așa o pot face și alții, ale căror idei le luăm în seamă. Ei pot fi aceia care, aflând, poate, în treacăt, ceva de pe câte un site sau blog, încep să se creadă sau chiar să devină formatori de opinie. Democratic vorbind, fiecare are dreptul la libera exprimare, la propria opinie și așa mai departe. Însă pe rețelele de socializare și pe internet în general au apărut din ce în ce mai multe persoane care, indiferent de capacitățile intelectuale, încearcă să exprime, uneori chiar destul de agresiv, anumite opinii, care par a-și măsura valoarea și credibilitatea în numărul de like-uri. Mai grav este că unele dintre aceste opinii sunt luate de bune de către utilizatorii de internet atunci când chiar nu ar trebui. Aici intervine din nou capacitatea de selecție a fiecăruia. Oricum, pe internet, ceea ce știi cu ceea ce crezi că știi se amestecă într-un mod dubios, punând uneori o pătură de ceață în mintea ta. Multitudinea de informații care se contrariază adesea creează confuzii. Ieșirea din starea de confuzie se face, totuși, printr-o cercetare amănunțită a problemei.

Să aduci o concluzie închisă acestui subiect ar însemna să nu înțelegi complexitatea fenomenului. Ceea ce este sigur, e că internetul este doar un instrument care nu te face nici prost, nici deștept. Nu el face asta. Noi facem asta sau suntem așa prin ceea ce facem zilnic, prin ceea ce citim, prin ceea ce ascultăm. Internetul are doar un rol în procesul devenirii noastre intelectuale și poate… și spirituale. E clar că în zilele noastre, are un rol masiv, dar modul în care ne influențează trebuie controlat de noi înșine.

 

                                                                                                            Mara MAȚCU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.