Dezbateri privind viitoarele relaţii dintre România şi Marea Britanie

Vicepreședintele Senatului României, doamna senator Laura-Iuliana Scântei (PNL Iaşi), a participat miercuri, 29 martie, la ședința comună a Comisiei pentru Politică Externă și a Comisiei pentru Afaceri Europene. În cadrul întrevederii, s-au discutat subiecte actuale, în mod special, problema Brexitului. Se doreşte demararea acţiunilor pentru întocmirea unui parteneriat între România şi Marea Britanie pentru a se putea menţine libertatea de circulaţie şi păstrarea locurilor de muncă pentru cetăţenii români. De asemenea, tinerii care studiază, în prezent, în Marea Britanie vor beneficia de protecția și susținerea statului român.

„Marea Britanie este și va rămâne un partener esențial al României în ceea ce privește dialogul politic, cooperarea în instanțele multilaterale precum ONU, OSCE şi angajamentul în cadrul NATO. Prioritatea noastră este să menținem un dialog constant cu autoritățile britanice și instituțiile UE pentru a ne asigura că drepturile românilor din Marea Britanie vor fi în continuare respectate, după demararea procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, susţine Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Doamna senator Laura-Iuliana Scântei a adus în atenția reprezentanților guvernului prezenți la întâlnire, efectele pe care Brexit le va produce și față de cetățenii britanici rezidenți în țara noastră, precum și față de companiile britanice care își desfășoară activitatea în România, cu referire la dreptul acestora de a deţine terenuri în ţară. România va transmite elementele proprii de mandat pentru a fi incluse și susținute în cadrul acordului bilateral dintre cele două state. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, doamna Ana Birchall, a exprimat preocuparea României pentru ca drepturile cetățenilor români din Marea Britanie să fie respectate. În încheiere, aceasta a solicitat sprijinul parlamentarilor în demersurile guvernamentale ulterioare referitoare la dosarul Brexit.

Sursa: Agerpres

Delia POSTELNICU

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.