De la 1 iulie va dispărea ștampila pentru firme

Ștampilă

Ștampilă

Ștampila pentru firme va fi eliminată de la 1 iulie, conform promisiunilor primite de la oamenii de afaceri și de la ministrul Finanțelor. Persoanele fizice și cele juridice nu vor mai fi nevoite să foloseacă ștampila instituțiilor subordonate Ministerului Finanțelor. Pentru moment, această măsură nu va fi luată de toate instituțiile statului. De asemenea, nu se știe deocamdată cu ce va fi înlocuită această ștampilă.

„Ştampila va dispărea din Codul fiscal, dar trebuie o reglemetare pentru a dispărea din toată legislaţia. Nu ştiu dacă ne putem imagina o Românie fără ştampila, dar de 3 luni Republica Moldova ne-a luat-o înainte şi au eliminat ştampila. În UE cred că mai sunt două ţări care mai au ştampile: noi şi Bulgaria”, a declarat Florin Jianu, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători.

Omul de afaceri Marius Ghenea a menționat că în multe țări din Uniunea Europeană „oamenii nu știu ce e aia ștampilă”.

Delegații mediului de afaceri afirmă că s-au întâlnit de câteva ori cu ministrul Finanțelor Publice și au fost încurajați să vină cu mai mai multe propuneri pentru simplificarea procedurilor.

Florin Jianu a menționat că sunt necesare noi reglementări în privința capitalului social minim al unei firme, deoarece în prezent, acesta este este mic, de doar 200 lei.

Acum ștampila este obligatorie doar în anumite cazuri. În ceea ce privește facturarea, articolul 155 din Codul Fiscal stipulează că: „Semnarea şi ştampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie să le conţină factura”. În schimb, pentru a depune situația financiară anuală, firmele trebuie să ștampileze documentele ce trebuie transmise administrațiilor financiare. De ștampilă mai este nevoie când este vorba de chitanțe.

Paula Misiuc

paula.misiuc@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.