Daniel Şandru: Ce fac PSD şi Guvernul României este o sfidare la adresa istoriei Iaşului şi a memoriei noastre istorice

Decizia Guvernului Grindeanu de a organiza sedinţa comună de Guvern a României şi Republicii Moldova la Piatra Neamţ, în detrimentul Iaşului, a stârnit nemulţumiri în rândul oamenilor politici din Iaşi. Mulţi dintre aceştia consideră că aceasta este încă o palmă pe care Guvernul Grindeanu o dă capitalei Moldovei, după bugetul mic de care beneficiază regiunea de nord-est. În contextul în care pe 27 martie se marchează Unirea din 1918 a Basarabiei cu România, desfăşurarea şedinţei la Piatra Neamţ este considerată o jignire la adresa judeţului Iaşi. Daniel Şandru, fost coordonator al Departamentului Centenar, susţine că aceasta este o răzbunare a Guvernului pentru atitudinea pe care a avut-o Mihai Chirica, primarul Iaşului, în legătură cu OUG 13/2017. Reamintim că edilul oraşului a contestat ordonanţa şi a cerut public demisia fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Totodată, primarul Iaşului a afirmat că la nivelul PSD este nevoie de o reorganizare.

Problema este că mentalitatea aceasta de grădiniţă a premierului Grindeanu, care pare să îi spună primarului Mihai Chirica de la Iaşi că tatăl său politic, adică şeful PSD Liviu Dragnea, e mai puternic, e un atentat simbolic la adresa Iaşului. Cu tot respectul pentru Piatra Neamţ, pentru istoria acestei comunităţi şi pentru locuitorii săi, trebuie să spun că acest oraş are tot atâta legătură cu momentul Unirii Basarabiei cu România, pe cât are Alexandria, capitala judeţului Teleorman, cu Unirea de la Alba Iulia. Ceea ce fac PSD şi Guvernul României reprezintă o sfidare la adresa istoriei şi a memoriei noastre istorice„, a precizat Daniel Şandru, fost coordonator al Departamentului Centenar.

Reamintim că Daniel Şandru a demisionat din Guvern în urma ordonanţei care modifica codurile penale.

Mihai Chirica a vorbit despre decizia de a organiza şedinţa comună de Guvern a României şi Republicii la Piatra Neamţ. Edilul consideră că oraşul simbol al Moldovei, Iaşul, ar trebui să fie gazda acestei întâlniri.

Contează foarte mult rezultatele unei şedinţe de Guvern. Că se face la Piatra Neamţ şi nu la Iaşi, este important pentru că Iaşul, capitală a Moldovei recunoscută de toată lumea, are nevoie de această sumară apreciere, în condiţiile în care bugetul alocat Moldovei este unul subţire. Pe mine m-ar interesa să vedem rezultate iar rezultatele să fie în beneficiul regiunii Moldovei. Atunci toată lumea va fi mulţumită„, a precizat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi.

La şedinţa de pe 23 martie vor fi abordate subiecte de interes comun, care vor fi incluse pe agenda bilaterală. Printre acestea se numără priectele din domeniul economic, energetic, social, justiţiei sau educaţiei. Oficialii celor două ţări îşi vor concentra atenţia şi asupra interconectării energetice dintre cele două state.

Leave a Reply

Your email address will not be published.