Curtea Constituțională: Numărul minim de persoane prevăzut de lege pentru fondarea unui partid politic, neconstituțional

Curtea Constituțională

Curtea Constituțională

Judecătorii Curții Constituționale au decis joi, 26 februarie, că articolul de lege privind numărul minim de membri fondatori care trebuie să fie prezenți pe lista semnăturilor de susținere pentru validarea unui partid politic este neconstituțional.

Magistrații au stabilit, cu majoritate de voturi, că dispozițiile art. 19 alin. (3) din Legea partidelor politice nr. 14/2003 încalcă Legea fundamentală. Textul de lege declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională, stabilește că lista semnăturilor „trebuie să cuprindă cel puțin 25 000 de membri fondatori, domiciliați în cel puțin 18 din județele țării și municipiul București, dar nu mai puțin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste județe și municipiul București”.

Această excepție de neconstituționalitate a fost ridicată de Petru Cristian Bulumac, Ionuț Valentin Cucu și Claudiu Nicolae Marginean, în calitate de membri fondatori ai Partidului Pirat din România. Cu sediul în Cluj, Partidul Pirat este o organizație din România care militează împotriva cenzurii internetului, susține reforma legii dreptului de autor, protecția libertății cuvântului, dreptul la viață intimă și, conform paginii sale de internet, are ca scop „asigurarea fiecărei familii din România cu necesarul unei vieți demne”.

Aryna Creangă

aryna.creanga@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.