Cum alegem vinul în funcție de preparate

Cum alegem vinul în funcție de preparate

Cum alegem vinul în funcție de preparate

Alegerea vinului este influențată de sezon, dar cel mai important, de preparatele alese. Nu trebuie să fii un desăvârșit somelier, e de ajuns să știi regulile de bază ale oenologiei, iar cina ta va fi un succes garantat.
Potrivit specialiștilor în oenologie, vinul trebuie ales în funcție de tipul de mâncare, dar și de preferințele noastre. Culoarea este un alt factor important în alegerea vinului.

Astfel, un vin roșu se asociază cu preparatele din carne roșie, cum ar fi carnea de vită, de porc, de miel, vânat, cu sosuri de culoare închisă, pe când vinurile albe se potrivesc cu preparatele ușoare, spre exemplu carnea de pui, de pește, de curcan.

Un vin de calitate are înscris pe etichetă iniţialele DOC (denumire de origine controlată) şi eventual alte prescurtări (de ex. CMD = cules la maturitate deplină).
Un alt element esențial în alegerea vinului îl joacă densitatea. Vinurile fine, rafinate, se asociază cu preparate mai sofisticate, iar cele rustice, cu vinuri grele.

De asemenea, mâncarea regională se servește împreună vinul specific zonei.
Atunci când la masă servim ciorbe, supe, salate cu multe condimente, ar trebui să evităm consumul vinului.

Emanuela Viziteu
emanuela.viziteu@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.