Cultura, finanțarea publică și conceptul „Iași – Capitală Culturală Europeană”

Addarta

Addarta

Asociația Addarta își expune punctul de vedere asupra culturii ieșene, a finanțării publice și a conceptului de „Iași – Capitală Culturală Europeană” într-un comunicat de presă acid la adresa autorităților municipiului Iași.

Reprezentanții asociației reclamă faptul că oamenii de cultură din Iași au devenit dependenți de politic. „Cultura se face, firește, de către artiști și alți entuziaști dar cu ajutorul instituțiilor, fondurilor (publice, de cele mai multe ori), directorilor și echipelor administrative aferente. Lipsa unei tradiții care să scoată cultura de sub apanajul strict al instituțiilor publice locale sau centrale a creat o cvasi-dependență a oamenilor de cultură din Iași de lumea politică. Pentru că partidele și autoritățile publice n-au fost niciodată interesate să susțină concursuri deschise unor specialiști în domeniu (nu neapărat afiliați unor structuri de partid sau de interese), pozițiile de conducere din instituțiile locale au fost (și au rămas – sperăm însă să nu continue) pur și simplu niște sinecuri, acordate de liderii politici unor persoane apropiate lor și organizațiilor pe care le conduc. Nu au primat, deci, experiența, expertiza, CV-ul, ci pilele, cunoștințele și relațiile”, semnează Iosif Prodan, jurnalist cultural și asociația Addarta în comunicat.

Aceștia cred că depolitizarea instituțiilor de cultură este un prim pas pe care acest oraș trebuie să-l facă pentru a putea accede, măcar simbolic, către un titlu nu neapărat oficial de Capitală Culturală (fie ea și doar a României).

În același comunicat, asociația cere acordarea de finanțări publice pentru proiecte culturale la nivel local.„Având în vedere că apar tot mai multe instituții și organizații culturale private care aduc beneficii vizibile de imagine și din punct de vedere al ofertei de evenimente din orașul nostru, considerăm că au și acestea dreptul de a obține finanțări din fondurile publice destinate proiectelor culturale. Atât timp cât acești bani provin tot de la publicul spectator ieșean, considerăm că este absolut normal ca acești bani, puțini – mulți, câți or fi, să ajungă la proiecte care reușesc să aducă ceva nou în spațiul nostru cultural”, adaugă Iosif Prodan.

Nici „logo-ul culturii ieșene” nu este pe placul asociaților, aceștia considerând faptul că brand-ul, logo-ul sau conceptul culturii ieșene nu au nicio legătură cu ceea cred ieșenii despre Iași.

În această seară, de la ora 20:00, în emisiunea lui Florin Ghețău, de la TeleM, va fi prezent Eduard Fiuciuc (Addarta) alături de Vlad Rachieru (arhitect). Se va vorbi despre cultura ieșeană și ce propuneri are asociația Addarta pentru aceasta. Iosif Prodan (jurnalist cultural), va interveni telefonic în discuție.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.