Contraindicațiile medicamentelor. Informații ce necesită citite

Majoritatea oamenilor înainte de a lua un tratament medicamentos citesc prospectul medicamentelor pentru a vedea ce reacții adverse pot avea. Raportul beneficiu – risc trebuie întotdeauna luat în considerare atunci când se prescrie sau se administrează un medicament, din acestă cauză efectele adverse trebuie luate în considerare. Datoria medicilor sau farmaciștilor este aceea de a preveni pacienții în legătură cu reacțiile adverse ale medicamentelor. De asemenea, fiecare persoană are un organism diferit, iar reacțiile se pot manifesta imediat sau după șapte zile.

Efectele adverse ale medicamentelor sunt variabile. Printre acestea, se numără: probleme cutanate (roseața pielii, eczeme, acnee) sau alergii manifestate sub forma unor zone roșii pe piele sau mâncărimi; efecte neurologice, psihologice sau comportamentale: amețeli, anorexie, agitație, confuzie, depresie, iritabilitate, insomnie, somnolență; probleme vizuale: vedere încețoșată; tulburări sexuale și căderea părului.

„O importanță aparte în supravegherea medicamentelor se acordă siguranței acestora, reacțiilor adverse pe care aceste medicamente le pot produce. Producătorul este obligat să acorde o atenție deosebită reacțiilor adverse raportate fie spontan, prin sistemul de farmacovigilență (…), fie în cursul diverselor studii clinice pe care continuă să le efectueze.”, (Fragment din cartea „Farmacologie” de Ion Fulga, ediția a II-a , Editura Medicală).

sursa: adevarul.ro

Mădălina ȚUCU

Leave a Reply

Your email address will not be published.