Consiliul Local Iași a aprobat bugetul pentru Festivalul Internațional al Educației

FIE

FIE

În perioada 12 mai – 10 iunie va avea loc a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE). Bugetul pentru acest proiect, în sumă de aproximativ 2,2 milioane de lei, a fost avizat favorabil de către toţi consilierii prezenţi joi, 12 mai, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local.
Programul festivalului va cuprinde manifestări diverse din sfera educaţiei, a culturii, evenimente artistice şi ştiinţifice de anvergură.
„Anul acesta avem o altă abordare. Este un alt concept, atât din punct de vedere vizual, cât şi din punct de vedere al manifestărilor. De data aceasta, Festivalul Internaţional al Educaţiei îi coalizează pe toţi cei care vor să participe la promovarea educaţiei în ansamblul ei, indiferent că vorbim de învăţământul preuniversitar, academic, de instituţii culturale sau de organizaţii neguvernamentale. Multe dintre aceste evenimente vor deveni tradiţie, pentru că ele au avut succes în ceilalţi ani. O parte din evenimentele din trecut însă nu le veţi mai regăsi din cauză că nu au reuşit să ajungă la sufletul ieşenilor şi al celor care ne-au vizitat. Vom lucra mai mult şi la capitolul vizibilitate”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.
„Agenda e mult mai penetrantă şi mai complexă faţă de anii precedenţi. Am primit sugestii, pe care le vom pune în aplicare, de a relua o serie de evenimente în afara perioadei Festivalului. Ne gândim şi la o serie de acţiuni care să aibă loc pe parcursul verii, când oferta culturală este mai săracă. Cred că Iaşul are nevoie de o agendă culturală completă, comună, gestionată într-un mod unitar. Relansez invitaţia ca toate cele trei festivaluri care au căpătat rezonanţă europeană, Festivalul Internaţional al Educaţiei, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere şi Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, să facă parte din aceeaşi agendă, cu o coordonare unică, sub o fundaţie culturală, care să nu aibă o conducere politică. Alegerea conducerii fundaţiei să se facă ţinând cont doar de apartenenţa profesională la cultură şi artă în general, iar Consiliul Local şi cel Judeţean să fie doar parteneri care susţin cultura. În felul acesta alungăm orice intervenţie a politicului în actul cultural”, a mai spus Mihai Chirica.
Cu toate astea, ediţia din acest an a FIE este cea mai ieftină de până acum. Astfel, faţă de prima ediţie economia la bugetul local este de aproximativ 700.000 de lei.

Mădălina IOVU

Leave a Reply

Your email address will not be published.