Comunitatea testerilor și IT-iștilor din Iași se reunește pentru o nouă ediție Test Camp

Studenții au putut testa noi tehnologii  la standurile firmelor

La Test Camp, studenții au putut testa noi tehnologii la standurile firmelor

Profesioniștii în materie de testare și IT din Iași s-a reunit sâmbătă, 13 iunie, la Hotel Ramada din Iași, pentru o nouă ediție Test Camp, eveniment dedicat tuturor celor pasionaţi de domeniul testării, dornici să facă schimb de idei și să afle lucruri noi în materie de tehnologie. La eveniment au participat peste 300 de profesionişti şi juniori în testare, peste 20 de speakeri, de la companii precum Centric, Continental Automotive, Endava, Figshare sau Amazon. Cu această ocazie, și studenții ieșeni de la diferite facultăți tehnice, și nu numai, au putut interacționa cu experţi din toate domeniile de testare.

Pe parcursul întregii zile, începând cu orele 8.30, au fost peste 10 prezentări, unele dintre ele având loc simultan, pe tema testării web, embedded, dar și pe teme precum codare, limbaje de programare, baze de date, aplicații mobile. În cadrul celor trei workshopuri tehnice, studenții au putut să-și pună la încercare cunoștințele în materie de testare dar și să învețe lucruri noi de la profesoniștii în domeniu.

„Facem evenimentul pentru că vrem să promovăm comunitatea de testare din Iași și vrem să arătăm ce se întâmplă în testare, ca de exemplu care este diferența dintre testare software și testare de sistem sau dintre calitate și testare. În felul acesta ne-am gândit ca începând din ediția asta să promovăm și în rândul studenților, pentru că în timpul facultății, ca student, practic nu ai nicio idee despre ce se întâmplă in testare. În facultate se fac cursuri de programare însa pe partea de test nu este nimic și pentru că nu este nimic, noi promovăm și cu ajutorul ligilor studențești și vrem practic să incurajăm studenții să vină la eveniment, să vadă despre ce este vorba. În paralel, cu ajutorul Test Camp, facem și diferite cursuri în colaborare cu anumite instituții, Școala Informală de IT,  studenți de la alte facultăți, de exemplu la FEAA ( n.r. Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor).”, declară Daniel Groza, organizator al evenimentului.

Prezentare

Prezentare

Speakerii au împărtășit studenților din experiența lor în domeniul tehnic și în materie de testare, atât în cadrul workshopurilor cât și în cadrul prezentărilor, dar mai mult decât atât, le-au vorbit tinerilor despre alte valori importante, cultivate într-o companie: spiritul de echipă, încurajarea schimbului de idei, interacțiunea cu clienții astfel încât să afli exact ce-și doresc.

„Diferența dintre juniori și experți este că experții știu să taie colțuri. Diferența nu este că juniorii nu știu să taie colțuri, ci că juniorii taie colțurile greșit. Experții știu că acolo au întâlnit și în trecut greșeli, că s-au lovit de chestia asta în trecut și acum știu să vadă ce e nou. Juniorii pot sări peste chestia asta, dar, bineînțeles, sari o dată, greșești, te arzi, înveți și nu mai sari a doua oară. Cred că acesta este și targetul Test Camp momentan, adică acela de a prezenta modul în care alte companii fac testarea, sau modul în care gândesc alți testeri, pentru că atunci când lucrezi pe un singur proiect uiți că există și alte moduri de a testa, ajungi într-o altă companie și deodată „uau, un mod de a testa”. Mi se pare că asta se încearcă la Test Camp, să se prezinte că nu suntem singuri și sunt atât de multe variante de a ne îmbogăți experiența.”, declară Cristian Coțoi, speaker în cadrul evenimentului și Software Developer in Test la una dintre companiile participante.

Studenții au venit într-un număr mare la eveniment și s-au arătat încântați de tehnologiile nelansate pe piață pe care fiecare companie participantă le-a pus la dispoziție la standurile proprii. De asemenea, unele dintre companii au anunțat posibile recrutări, și i-au invitat pe novici să afle cât mai multe detalii la standurile aferente.

Workshop pe partea tehnică

Workshop pe partea tehnică

„Mi se pare o idee bună. Am mai fost și la Code Camp și îmi place că vin oameni care ne împărtășesc din ideile lor, vorbesc pe înțelesul tuturor –noi IT-știi avem glumele noastre și le înțelegem numai noi între noi, așa că ei fac totul să fie mai clar pentru toată lumea –.”, spune Georgiana, studentă la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI).

„În ceea ce privește participarea studenților la eveniment, am văzut că a fost una bună, sunt încântat de lucrul ăsta. Am găsit pe la majoritatea standurilor studenți care voiau să ni se alăture și cred că și ăsta e un început bun. Practic eu dacă aș fi student, aș vrea să văd ce tipuri de testare, la ce companii se poate face testare, cum se testează, pentru că la standuri poți să faci anumite demo-uri, te joci,  poți să testezi produsele respective și în felul ăsta îți faci o idee despre piață, ce nevoie este pe piață și cum poți să te pregătești până termini facultatea.”, spune Daniel Groza.

Workshop „The HR interview - Why so serious?”

Workshop „The HR interview – Why so serious?”

Pe lângă cele trei workshopuri tehnice, participanții au avut la dispoziție și unul de softskills, pe partea de Resurse Umane. În cadrul acestuia a fost abordată problema unui interviu de HR, care sunt temerile pe care le are un IT-ist înainte sau în timpul acestei etape de recrutare, cum arată un recruter și un candidat unul în ochii celuilalt, care este atitudinea potrivită atunci când te prezinți la un interviu și cât de importantă este perioada pre-interviu.

„Nu exista o rețetă de succes pentru un interviu. Un interviu este unul satisfăcător atunci când atât recruterul cât și candidatul își ating scopul. Este foarte importantă perioada de pregătire pentru interviu, așa cum spuneam și adineauri, pentru că atunci îți dai seama dacă ți se potrivește jobul pentru care aplici. O atitudine bună și realistă îți cresc șansele să obții jobul pe care ți-l dorești, și este foarte important să fii sincer, pentru a nu se crea o impresie falsă.” spune Roxana Ionescu-Bîrsan, recruter în cadrul unei companii naționale de consultanță și recrutare.

Test Camp este un eveniment non-profit și s-a aflat în acest an la cea de-a treia ediție. Intrarea a fost liberă, dar pasionații de testare au avut la dispoziție pe site-ul dedicat evenimentului (testcamp.ro) și formulare de înscriere, împreună cu programul și detalii despre eveniment.

Ramona Cojocaru

ramona.cojocaru@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.