Cine a câștigat alegerile din Moldova?

Republica Moldova

Republica Moldova

30 noiembrie urma să fie o zi istorică pentru Republica Moldova, una glorioasă, ce avea să marcheze eliberarea țării ,,de sub jugul Rusiei”. Istorică a și fost, doar că mai puțin glorioasă. De fapt, a fost o zi în care oamenii nu au știut să voteze pe nimeni, o zi în care majoritatea a ales răul mai mic.
Pînă la ora actuală se cunosc doar rezultatele preliminare, dar e suficient pentru a înțelege că viitorul Basarabiei e departe de a fi european. După prelucrarea a 99% din procesele verbale, cinci partide vor accede în parlament, Partidul Socialist obținînd cele mai multe mandate.
Situația arată jalnic. Și nu e de mirare, ar fi trebuit să ne așteptăm la așa ceva. După 4 ani de guvernare, partidele pro-europene au facut prea puțin și au furat prea mult. Acestea nu au fost alegeri pentru că nimeni nu merita să cîștige. Și dacă vreți, putem spune că a cîștigat cine merita mai puțin.
Nu sunt de vină alegătorii, indiferent de preferințele politice. Responsabili de situația creată sunt cei ce pînă acum nu au fost în stare să sisteze transmisiunile posturilor de televiziune rusești pe teritoriul Basarabiei, cei ce în 2009 ne-au îmbătat cu apă rece, cei ce au furat Banca de Economii, aeroportul (…), dar cel mai important, cei ce au reușit să piardă încrederea cetățenilor.
Nu ne ramîne decît să sperăm la o coaliție pro-europeană, deși ne-am cam săturat de astfel de formate în ultimii ani. Nu ne ramîne decît să fim mai duri, mai sceptici în raport cu politicienii pe care îi lăsăm să ne reprezinte, nu ne ramîne decit să luptăm în continuare pentru o Moldovă mai bună, mai civilizată, mai unită!
Alegerile nu au fost câștigate nici de Rusia, nici de democrația locală. Alegerile au fost pur și simplu pierdute de noi.

Mihaela Rudenco

mihaela.rudenco@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.