Chirurgia cardiovasculară, revoluționată

Chirurgie cardiovasculară

Chirurgie cardiovasculară

După șapte ani de muncă și studiu, cercetătorii de la Institutul de Chimie Macromoleculară din Iaşi au creat implanturi cardiace din poliuretan. Aceste implanturi sunt valve cardiace și vase de sânge artificiale, testate pe 15 oi, rezultatul fiind unul uimitor. Se pare că în opt luni, în locul implantului artificial s-a creat un nou țesut sănătos. Invenția a fost brevetată pe plan internațional.

„Avantajul este faptul că țesutul nou se formează în timp și este un țesut identic cu cel al țesutului normal din inimă, iar plasturele cu pricina se resoarbe”, a spus Valeria Harabagiu, secretar științific la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași.

Cercetările au ajuns la o valoare de 8 milioane de euro și au fost realizate în cadrul proiectului BIOSCENT, reunind 15 unități de cercetare din 9 state din UE.

Prețul unei valve de la producători este de 30 de lei, însă când va fi scos pe piață, acesta va putea crește. Persoanele bolnave nu vor putea beneficia încă de invenție deoarece aceasta necesită să fie supusă unor noi serii de teste pentru ca doctorii să fie siguri de eficiența pe termen lung a acesteia.

Monica Tărăboi

monica.taraboi@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.