Cele mai sângeroase crime din Iașiul ultimilor ani

Diana Gugulică

Diana Gugulică

În ultimii ani, în Iași, au avut loc câteva crime care au cutremurat întreaga comunitate. De la omoruri între adolescenți, din cauza geloziei, până la crime în familii legate de o căsnicie de zeci de ani, toate acestea au lăsat urme adânci în jurul celor rămași în viață.

Crima din Copou

Gugulică Diana- Elena, o fată de numai 16 ani, a fost omorâtă în parcul Copou din Iași, în data de 28 Februarie 2015. Era o adolescentă din cartierul Frumoasa, elevă în clasa a IX-A la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, de care părinții erau foarte mândri.  Sfârșitul ei pare a fi unul mai mult decât dureros. În jurul orei 15:30, tânăra se afla în parc cu fostul ei iubit, Eduard Perju , tot de aceeași vârstă.  Motivul pentru care aceștia s-au reîntâlnit a fost cel al despărțirii definitive,  dar se pare că ar mai fi fost vorba și despre un „cadou”, oferit de iubit. Aceștia s-au așezat pe o bancă, la poalele unui copac, unde au început să vorbească. După câteva minute, tânărul a sărutat-o și a rugat-o pe copilă să se întoarcă pentru a-i oferi darul. Diana, deși fără încredere,  l-a ascultat, iar gândurile negre ale băiatului, l-au făcut să-i pună la gât un colier alb din plastic ( folosit la blocarea capacelor de roți pentru mașini). În acel moment a strangulat-o.  Relația lor luase sfârșit în urmă cu două luni, dar se pare că Eduard nu era obișnuit cu ideea că Diana nu-l mai voia, fapt care a dus la o întâmplare strigătoare la cer. Cazul cutremurător a fost semnalat de o femeie care se plimba şi a observat de la distanţă trupul tinerei întinsă lângă trunchiul unui arbore. Speriată a sunat la 112, iar la fața locului a ajuns un echipaj al SMURD Iaşi, medicii făcând manevre de resuscitare timp de aprope o oră, fără succes însă. Tânăra decedase deja. După scurt timp au venit şi cei de la criminalistică, care au început investigaţiile. Aceștia au descoperit că trupul victimei avea urme  de strangulare. Tânăra a fost preluată de echipele Institutului de Medicină Legală, unde s-a efectuat necropsia cadavrului pentru noi probe. La scurt timp după săvârșirea faptei, criminalul a fost prins și dus în arest. În fața procurorilor, Eduard a negat totul într-o primă fază, dar atunci când dovezile deveneau din ce în ce mai evidente, acesta și-a recunoscut fapta. După reconstituirea celor întâmplate, gelozia a fost principala cauză ce l-a determinat pe acesta să-și îndeplinească scopul. Viitorul lui, însă, nu sună la fel ca al celorlalți adolescenți de vârsta sa. După lungi procese, mult timp petrecut în arest și după rezultatele din  urma expertizării psihiatrice, acesta își construiește următorii 15 ani, într-o școală de corecție.

Tânăra a fost înmormântată în satul bunicii sale Horpaz, în data de 3 martie 2015, unde sute de colegi, prieteni, profesori  și rude au condus-o pe ultimul drum. Scara blocului unde locuia, s-a transformat într-un adevărat altar, umplut cu flori și zeci de lumânări. Slujba a durat trei ore, iar lacrimile nu au fost îndeajuns pentru marea durere.

După doar câteva zile, tatăl fetei a lăsat un mesaj cutremurător pe o rețea de socializare:  “Astăzi, 26-04-2015, eu Diana Elena Gugulica ar fi trebuit să împlinesc frumoasa şi incredibila vârsta de 16 ani, dar, după cum bine ştiţi, pe data de 28-02-2015, fără un motiv care să poată fi înţeles de un om cu mintea cât de cat normală, un personaj malefic, cu o cruzime fără de margini, mi-a curmat viaţa în Parcul Copou din Iaşi în plină zi. Prin intermediul tatălui meu, Vlad Gugulică, încerc să vă transmit de acolo de sus, din cer, câteva gânduri şi vorbe de bine pentru toţi cei care m-aţi cunoscut şi iubit în toţi aceşti 16 ani, şi nu numai, dar şi pentru prietenii mei virtuali de pe reţelele de socializare”, a mai scris tatăl fetei.

În loc de petrecere cu multe baloane, prezența Dianei s-a simțit prin lumânări și mii de flori aduse la mormânt.

 

Crima de la coaforul unui campus studențesc

Vasile Olaru, un bărbat de 31 de ani, a plecat de acasă, de lângă cei trei copii, în data de 28 decembrie 2013, în coaforul situat la parterul Căminului studențesc T17, de pe bulevardul Tudor Vladimirescu din Iași, unde lucra soția sa. Aceștia era despărțiți de ceva timp, din cauza violențelor bărbatului ce aveau loc în fiecare seară. Femeia a ajuns la două plângeri împotriva acestuia, care nu au ajutat-o cu nimic. Mai mult de atât, în 26 decembrie, la cea de-a doua plângere, după ce a fost agresată din nou, femeia cu cei trei copii au ajuns să stea într-un centru pentru protecția victimelor împotriva violențelor domestice. În ziua respectivă de 28 decembrie, soțul ajuns la coafor în jurul orei 19:00, a chemat-o pe Mina Olaru- soția sa, în vârsta de 38 de ani în vestiar, unde a înjunghiat-o de mai multe ori, după care s-a întors în mijlocul salonului și a încercat să se sinucidă, cu același cuțit. Echipajul medical care a ajuns la fața locului a constatat că femeia avea plăgi multiple la gât și abdomen, în stop cardio-respirator, fără nici o șansă la viață.  La rândul său, soțul avea plăgi abdominale, fiind în șoc hemoragic, a fost dus de urgență în stare gravă la Spitalul „Sfântul Spiridon”, unde a suferit și un stop cardio-respirator, dar fiind resuscitat și supus unei intervenții chirurgicale și-a revenit. După o lună de stat în comă, și după un consult de specialitate la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Socola, a fost dus la audieri la Parchet, iar anchetatorii au ajus la concluzia că a lucrat cu discernământ atunci când  și-a omorât soția.  Acum, însă, își trăiește anii după gratii. Fiicele celor doi au fost date în plasament familial la unul din unchi- fratele coafezei, iar băiatul a preferat să rămână în casa bunicilor paterni.

Amintirea femeii bântuie și acum salonul, unde clienții acesteia își amintesc schimbarea din ultima lună a femeii. Imaginile de groază sunt redate și acum, colegele Minei descriu perfect cum muncea chiar și peste program pentru a aduna bani să poată să-și crească copiii.

„O stiam de ceva timp si era o femeie calda, mereu cu zambetul pe buze. Isi facea meseria cu drag si plecam tot timpul multumita din coafor. Nu vorbea cu clientii despre problemele personale, in schimb se citea tristetea pe chipul ei inca de la inceputul lunii noiembrie a anului trecut. Mereu povestea despre copiii ei si era mandra de toate realizarile lor la scoala. A avut un sfarsit crunt si ma intreb ce s-a ales de soarta copilasilor”, a spus Elena, una dintre clientele Minei Olaru.

Vasile Olaru și-a executat soția după un tipar care a mai îngrozit o dată oamenii, din cauza geloziei.

 

Crima din Țuțora

Gabriel Albu,  un bărbat de 23 de ani, era căsătorit cu Oana Albu din 2012, o canotoare a cărei viață a curmat-o într-un mod cumplit. Certurile apăreau des în familia acestora din cauza  faptului că părinții tinerei în vârstă de 19 ani, nu voiau să treacă casa pe numele lor. Pe 19 iulie 2013, bărbatul a venit băut acasă, în jurul orei 22:00, iar după o ceartă cumplită, bineînțeles pe aceeași temă, cea a actelor de proprietate ale casei, a anunțat-o pe Oana că pleacă, aruncându-și hainele pe podea. Când tânăra a încercat să-l oprească, acesta a amenințat-o că-i va da foc. Gândurile negre au pus stăpânire pe acesta și în câteva minute s-a ținut de cuvânt.  „Bărbatul a luat canistra cu benzină pentru scuter și a aruncat-o pe soția sa și pe lucruile din jur. A declanșat o brichetă și a apropiat-o de corpul femeii, flacăra izbucnită brus cuprinzându-i și lui palmele..”, a declarat Carmina Pascal, prim procurorul Parchetului de lângă Tribunal. Au urmat apoi, scene de groază. Femeia a reușit să iasă din casa plină de flăcări. Mama victimei care locuia în apropiere, a văzut pe geam întreaga scenă. Speriată, femeia a intrat repede în curtea fiicei sale și a încercat să stingă focul cu palmele, apoi a aruncat apă peste aceasta, dar în zadar. Vecinii, șocați, au sunat imediat la 112, iar momentele ce au urmat au fost o adevărată tortură pentru Oana. A plecat împreună cu mama ei pe jos, în miez de noapte, pentru a ieși în fața ambulanței. Cele două au mers aproape un km, prin praf, Oana fiind plină de durere.

Ajunsă la spital, medicii au constatat că femeia a suferit arsuri grave  de gradele I-IV pe 75% din suprafața corpului. Pe data de 4 august 2013, aceasta s-a stins într-un spital din capitală. Ce s-a întâmplat cu criminalul? S-a descoperit că suferea de tulburări de personalitate de tip instabil emoțional. Este condamnat la 23 de ani de închisoare, pentru distrugere și omor calificat, iar pe lângă acestea trebuie să plătească părinții Oanei daune morale de 300.000 de lei și materiale de 25.000 de lei.  În pozele de pe o rețea de socializare, Oana părea destul de fericită cu soțul ei: „Prin multe încercări am trecut, dar astăzi suntem tot împreună și fericiți.”- posta Gabriel Albu, înainte de tragicul moment.

Mădălina Micu
madalina.micu@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.