Ce-ți doresc eu ție, dulce Basarabie…

Republica Moldova

Republica Moldova

Republica Moldova pare a se afla într-o continuă perioadă de tranziție. N-aș îndrăzni s-o numesc veșnică, așa cum nu îmi pierd în continuare speranța de a mă întoarce într-o țară mai curată, mai unită, mai puternică. Cu toate acestea, evenimentele politice din ultima perioadă au tras, fără îndoială, niște semnale răsunătoare, care duc la conștientizarea realității dureroase pe care o trăim. Tot mai des auzim sintagma de „stat captiv”. Dincolo de faptul că nu avem instituții sută la sută obiective, acestea fiind partajate politic, avem prea puține persoane la cârma țării care sunt pregătite să înfăptuiască reforme, nu doar să le mimeze.

De ceva timp încoace, tot mai mulți politicieni fac dezvăluiri care șochează întreaga societate. Drept exemplu, ar fi ex ministrul Finanțelor – Veaceslav Negruța,  care a confirmat că instituțiile statului sunt în comă . Raportul Kroll a validat faptul că 750 de milioane de dolari au fost furați în doar trei zile de la băncile din Moldova. Toate lumea întreabă revoltată (chiar sictirită): unde e miliardul? O bună parte nu s-a gândit vreodată că ar există atâția bani în țară.

O altă problemă ar fi dezbinarea societății. Practic, aceasta este împărțită pe entități: vorbitorii de limba română și cei de limba rusa, cei care țin cu Europa și cei care mai tânjesc încă după Rusia. N-ar fi oare cazul să încercăm să ne comportăm ca un popor unit, scopul nostru fiind ridicarea Moldovei din genunchi?

Cât ne mai lăsăm manipulați? Când se va realiza schimbarea? Va fi educația cea care va salva această țară? Depinde oare totul de calitatea factorului uman?

Mihaela Rudenco

mihaela.rudenco@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.