Boris Nemțov, liderul opoziției ruse, a fost împușcat mortal la Moscova

Boris Nemțov

Boris Nemțov

Unul dintre cei mai înverșunați critici ai președintelui Vladimir Putin a fost împușcat mortal noaptea trecută la Moscova, în apropierea Kremlinului. Boris Nemțov se plimba pe unul dintre celebrele poduri ale Moscovei (Marele Pod de Piatră – Bolshoy Kamenny Bridge) împreună cu o tânără, când dintr-o mașină au fost trase mai multe focuri de armă în direcția sa, patru dintre gloanțe nimerindu-l în spate.

Asasinarea lui Boris Nemțov „poartă semnele distinctive ale unui asasinat la comandă și reprezintă, mai presus de toate, o provocare”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, citat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov.

Boris Yefimovich Nemțov avea 55 de ani și era unul dintre cei mai aspri critici ai corupției. El a fost vicepremier în cadrul guvernului condus de Boris Elțin în 1990 și a căzut în dizgrația succesorului acestuia, Vladimir Putin. Încă de atunci, văzut ca fiind un înverșunat politician al opoziției, Nemțov critica ineficiența guvernului și politica Kremlinului asupra Ucrainei, care a tensionat, mai târziu, relațiile Rusia – Occident până la un nivel nemaivăzut din perioada Războiului Rece.

Nemțov ar fi trebuit să participe mâine la o demonstrație a opoziției într-un cartier al Moscovei. Ultimul său mesaj postat pe Twitter, transmis opoziției dezbinate din Rusia, făcea referire la marșul anti-război planificat pentru duminică: „Dacă susții oprirea războiului dintre Rusia și Ucraina, dacă susții oprirea agresiunii lui Putin, vino pe 1 martie în Maryio”.

Casa Albă a condamnat această „ucidere brutală” a lui Boris Nemțov și a cerut guvernului rus „să demareze o anchetă promptă, imparțială și transparentă”.

 Aryna Creangă

aryna.creanga@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.