Berlinala 2015: Radu Jude a câștigat Ursul de Argint pentru regia „Aferim!”

Radu Jude

Radu Jude

Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regia lungmetrajului „Aferim!” la cea de-a 65-a ediția a Festivalului de Film de la Berlin, desfășurat în perioada 5 – 15 februarie. Gala de premiere a festivalului a avut loc sâmbătă, 15 februarie, și a fost transmisă în direct, pe internet.

„Dacă aș fi știut că voi câștiga un premiu atât de important și că veți vorbi atât de frumos despre mine, aș fi fost mai serios la filmări”, a precizat glumind regizorul Radu Jude, la începutul discursului său, atunci când a fost premiat pe scena de la Berlinale Palast. Tot atunci el a mulțumit echipei care i-a fost alături pe întreg parcursul realizării filmului și a transmis un mesaj instituțiilor care gestionează filmul din România: „Sper că acest premiu le arată că vor trebui să aloce mai multe resurse cinematografiei”.

Filmul, despre care presa internațională a declarat că este „o lecție aspră de istorie, ușurată de umorul deocheat și de elementele westernului clasic”, prezintă o acțiune desfășurată la începutul secolului XIX, în Țara Românescă, și prezintă povestea unui zapciu și a fiului săi, aflați în căutarea unui rob fugar. Scenariul lungmetrajului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, imaginea este realizată de Marius Panduru, montajul este semnat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul de către Dana Lucreția Bunescu. Scenografia filmului a fost realizată de Augustina Stanciu, costumele de Dana Păpăruz, consilier istoric a fost Constanța Vintilă-Ghițulescu, iar producătorul filmului a fost Ada Solomon.

„Aferim” a fost singurul film românesc selectat în competiția Festivalului de Film de la Berlin din 2015 și este considerat unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani.

Aryna Creangă

aryna.creanga@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.