„Balena albastră” face victime și la Iași

Cinci elevi de clasa a VI-a (patru fete și un băiat) au fost transportați astăzi la Spitalul Clinic de Copii „Sfânta Maria” din Iași, după ce ar fi jucat „Balena Albastră”, jocul popular pe internet în care jucătorii trebuie să îndeplinească mai multe misiuni, cea din urmă fiind să se sinucidă.

Conform ziaruldeiasi.ro, copiii, elevi la Școala Gimnazială „Veronica Micle” din Iași, ar fi ajuns asfixiați la spital, deoarece își țineau respirația, în timp ce un coleg le apăsa piepturile, aceasta fiind una dintre provocările jocului.

„La ora 11:15 a fost făcut apelul la 112. A fost solicitată o ambulanță la școala din Bucium pentru doi copii de 12, respectiv 13 ani cu stare de insuficiență respiratorie. La sosirea primului echipaj, întrucât simultan au mai apărut trei cazuri, a fost solicitată o a doua ambulanță cu medic, prima fiind cu asistent”, a explicat Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt Serviciului de Ambulanță Județean Iași (sursa : ziaruldeiasi.ro). Cristina Spiridon, asistenta medicală a școlii a declarat că atunci când a ajuns în clasă, i-a scos imediat afară pe copiii, la aer. „Un băiețel mi-a spus, după ce și-a revenit, că nu vrea să moară”, a mai spus aceasta.

Toți cei cinci se află acum în stare stabilă la Spitalul de Pediatrie din Iași. Sunt, totuși, dependenți de tuburile de oxigen, iar prognosticul medicilor este rezervat. Tamara Solange Roșu, purtătorul de cuvânt al spitalului, ar fi infirmat pentru Agerpres că ar fi vorba despre jocul Balena albastră. Aceasta a declarat: „La comanda unui coleg, și-au tinut respirația destul de mult. Și-au pierdut starea de conștiență. Au căzut și s-au lovit de mobilierul din jur. Ar mai fi fost și strânși în brațe de colegi. Deci au suferit și o asfixie și o constricție. Nu vă pot spune în ce scop au făcut acest lucru. E un joc pe care îl practică pentru prima dată”. Tamara Solange Roșu a mai spus că nu crede că este vorba despre jocul bine cunoscut Blue Whale Challenge, deoarece jucătorii acestuia au desenat pe braț o balenă (sursa : hotnews.ro). Colegii celor cinci spun totuși că elevii puneau în aplicare o provocare primită pe internet, în cadrul jocului Balena Albastră (sursa : digi24.ro). Polițiștii au demarat cercetări în acest caz, iar conducera școlii a decis o întrunire de urgență a consiliului profesoral.

Balena Albastră este un joc viral pe rețelele de socializare. A început, se pare, în Rusia, pe rețeaua de socializare Vkontakte. În Rusia, s-au înregistrat deja peste 130 de  victime în urma acestui joc, care s-a extins apoi, ajungând și în Republica Moldova și în România. Cei care doresc să participe la provocarea Balenei Albastre intră în anumite grupuri de pe rețelele de socializare, unde își găsesc un mentor care le spune ce misiuni trebuie să îndeplinească pe parcursul a 50 de zile. Printre acestea se regăsesc automutilarea, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. „Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web”,explică reprezentanţii Poliţiei Române (sursa : mediafax.ro). Atât Ministerul Educației, cât și Patriarhia Română, au propus măsuri pentru informarea tinerilor cu privire la riscurile acestui joc, iar Poliția Română a lansat deja o campanie cu mesajul „prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale”.

Mara Mațcu

Leave a Reply

Your email address will not be published.