Asociaţia Băncilor din România contestă legea dării în plată

Legea dării în plată contestată

Legea dării în plată contestată

Asociaţia Băncilor din România (ARB) i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu aprobe legea dării în plată, deoarece la baza acestui demers se regăsesc numeroase argumente în privinţa acestui act normativ. Aceştia susţin că se ating drepturile constituţionale ale tuturor instituţiilor de credit membre ale ARB. Conform asociaţiei, legea va avea un impact negativ asupra economiei şi solicită instituţiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituţională pentru încălcarea dreptului de proprietate.

„Prin prezentul Memoriu, comunitatea bancară vă adresează rugămintea, în virtutea prerogativelor pe care le aveţi în temeiul articolului 146, lit. a) teza întâi din Constituţie şi art. 15-18 din Legea 47/1992 să sesizaţi Curtea Constituţională. (…) Vă rugăm, domnule preşedinte, să solicitaţi CCR exercitarea controlului de constituţionalitate al legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite”, se arată într-un memoriu trimis şefului statului şi, spre informare, Camerei Deputaţilor.
Deputaţii au decis că legea ce prevede darea în plată nu se va aplica programului Prima Casă, iar plafonul creditelor care intră sub incidenţa acestui act normativ vor fi majorate de la 150.00 la 250.00 de euro.
Legea dării în plată a fost adoptată în urmă cu o săptămână de Camera Deputaţilor cu o majoritate de 207 voturi pozitive, un vot împotrivă şi o abţinere.
Paula MISIUC

Leave a Reply

Your email address will not be published.