Arhitectura sacră la Palatul Culturii. Vizite ghidate și ateliere de creație

Asociația Culturală „Noua Acropolă” Iași organizează, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova”, expoziția documentară „Arhitectura sacră”, ce se va desfășura în perioada 4-23 aprilie a.c., la Palatul Culturii, în spațiul Muzeului de Istorie a Moldovei. Materialul documentar a fost realizat de către membrii voluntari ai „Noii Acropole”, prezentând diferite aspecte ale construcțiilor închinate sacrului pe care omenirea le-a ridicat din zorii istoriei până în zilele noastre. Publicul va avea ocazia să studieze planșe documentare despre vestigii și edificii de pe întreg mapamondul: megaliți, piramide și temple din Egiptul Antic sau din Mesoamerica, temple grecești, templele Shinto din Japonia, catedrale gotice sau biserici românești.

„Expoziția face parte dintr-un ciclu de activități pe care noi le avem pe direcția de cultură și care include expoziții din diverse domenii. Prezentăm aceste planşe despre arhitectura sacră din dorința de a evidenția faptul că, din cele mai îndepărtate timpuri și până în momentul de față, oamenii au creat niște spații foarte deosebite prin intermediul cărora să poată să intre în contact cu sacrul, cu divinitatea. Expoziția pornește de la principiile după care se realizau construcțiile, respectiv geometria sacră, structuri megalitice din primele epoci ale omenirii trecând, mai apoi, prin piramide din diferite civilizații din Egipt”, a declarat Marius Andro, organizator al expoziției și coordonator al Asociației Culturale „Noua Acropolă” Iași.

În cadrul expoziției vor avea loc două conferințe publice, susținute de Marius Andro: „Simbolismul catedralelor gotice”, ce va avea loc sâmbătă, 8 aprilie, la ora 15.00 și „Geometria sacră”, duminică, 9 aprilie, ora 15.00. Ambele conferințe vor avea loc în Sala „Ştefan Procopiu”, Palatul Culturii.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 10.00-17.00, iar intrarea este liberă. Filiala din Iași a Asociației Culturale „Noua Acropolă” funcționează din 2005, activitățile sale principale fiind de filosofie, cultură și voluntariat socio-umanitar. A mai organizat expoziții despre Egiptul Antic, Renaștere sau Astronomie, aceasta din urmă va fi reluată din toamnă, tot la Palatul Culturii.

Alina BATCU

palat

Leave a Reply

Your email address will not be published.