Argint pentru învățământul ieșean, la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică

Învățământul ieșean a fost reprezentat, la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2018, de Andrei Sandu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Iași. Îndrumat de profesorul Andu Ouatu, tânărul a adus pentru prima dată în capitala Moldovei o medalie de argint obținută în domeniul astronomiei și astrofizicii.

,,Medalia de argint de la această olimpiadă reprezintă un premiu foarte important pentru mine deoarece este prima dată când un ieșean reușește să participe la această olimpiadă internațională. Această distincție m-a facut să mă simt onorat deoarece am reprezentat cu mândrie atât județul meu, cât și țara mea; m-am simțit mândru că sunt atât român, cât și ieșean’’, a declarat Andrei Sandu.

Tânărul ieșean a participat la numeroase competiții școlare, obținând medalii de aur la etapele internaţionale ale Olimpiadelor de Geografie (Quebec, Canada, 2018) și Ştiinţele Pământului (Nisa, Franţa, 2017). După terminarea studiilor preuniversitare, adolescentul își dorește să studieze la unul dintre cele mai prestigioase colegii britanice, Cambridge.

În cadrul ediției de anul acesta, România a obţinut opt medalii, dintre care una de aur, șase de argint şi una de bronz.

Olimpiada Internaţională de Astronomie și Astrofizică 2018 s-a încheiat duminică, 11 noiembrie, în capitala statului chinez, Beijing.

Cezara MÎNDRESCU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.