A început Festivalul Internațional al Educației la Iași

 

Paradă Festivalul Internațional al Educației

Paradă Festivalul Internațional al Educației 2015

În perioada 22-31 mai 2015 are loc la Iași cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional al Educației (FIE), ce cuprinde sute de evenimente ce stau sub semnul sincretismului artelor: literatură, muzică, film, operă, conferințe motivaționale, ateliere de creație.

Activitățile sunt structurate sub forma unor festivale în festival, evenimentele din diferite domenii culturale desfășurându-se în mai multe locații din Iași, pe Axa Culturală a orașului: Copou – Pietonalul Ștefan cel Mare – Palatul Culturii, dar și în cartierele orașului: Alexandru cel Bun, Nicolina, Tătărași și Dacia.

În prima zi de festival, ieșenii s-au putut bucura de câteva activități ce au avut loc simultan în diferite spații din oraș: miniexpoziții tematice din sfera artelor plastice, ateliere în Parcul Copou, lansarea și vernisajul expoziției internaționale Anne Frank – O istorie pentru prezent, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, dar și de parada ce marchează deschiderea festivalului, unde artiștii din trupa „The Sky” s-au costumat în diferite personaje și, împreună cu tineri voluntari ai FIE, au defilat pe traseul Copou – Piața Unirii – Teatrul Național.

Tot în prima zi de festival a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, la Muzeul Unirii, eveniment aflat la cea de-a șaptea ediție, urmată de o sesiune de conferințe, cu participarea unor scriitori consacrați. Conceput de la prima ediție ca un dialog Chişinău-Iaşi, acest eveniment s-a desfășurat în zilele de 20 – 21 mai 2015 la Chişinău şi urmează între 22 și 23 mai 2015 la Iaşi.

Printre evenimentele primei zile ale FIE se numără și Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ) , în parteneriat cu Colegiul Național „Costache Negruzzi”. Cea de X-a ediție a concursului se va desfășura între 21 și 24 mai și reunește 250 de elevi de gimnaziu din toate judeţele ţării, precum și din Republica Moldova și Ucraina,care vor susţine două probe, scrisă și orală, menite să le valorifice originalitatea şi creativitatea în receptarea şi în producerea de mesaje scrise despre textul literar/nonliterar, explorat în relaţie cu alte tipuri de imagini artistice.

Ziua s-a încheiat cu Gala de deschidere a Festivalului Filmului European, la Casa de Cultură „M.Ursachi” Iași, unde s-a difuzat filmul „O poveste cu cântec”, și cu un spectacol de costume cu lumini și foc, susținut de trupa The Sky, pe Pietonalul Ștefan cel Mare.

Cele mai așteptate evenimente ale FIE sunt concertul îndrăgitului muzician Goran Bregovic, alături de trupa sa Wedding and Funeral Orchestra, care va avea loc joi, 28 mai, de la ora 20.30, pe scena din fața Palatului Culturii, Festivalul Filmului European, Gala Operei Naționale Române Iași, concertul susținut de Chris Norman, fostul solist al trupei Smoki, care va avea loc în ultima zi de festival, pe 31 mai 2015, de la ora 20.30, pe scena de la Palatul Culturii.

Mai multe detalii despre fiecare zi de festival găsiți pe site-ul dedicat evenimentului, fieiasi.eu.

Ramona Cojocaru

ramona.cojocaru@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.