A început a doua etapă de înscrieri pentru clasa pregătitoare

 

A început a doua etapă de înscrieri pentru clasa pregătitoare

A început a doua etapă de înscrieri pentru clasa pregătitoare

În prima etapă de înscrieri pentru clasa pregătitoare, desfășurată între 16 februarie și 6 martie 2015, peste 98% din cererile depuse au fost admise, arată Ministerul Educației în urma centralizării datelor.

Conform aceleiași surse, au fost aprobate 169.275 din 170.996 de cereri depuse de părinți pentru a-și înscrie micuții în clasa zero. Dintre acestea, 144.507 au fost cereri de înscriere la unitatea de circumscripție, în timp ce doar 24.768 au fost solicitări pentru altă unitate de învățământ față de cea arondată.

Din cauza lipsei de locuri în școlile dorite, altele decât cele de circumscripție, peste 1000 de cereri nu au putut fi admise, iar părinții/tutorii legali nu au bifat opțiunea de revenire la școala arondată inițial.

Acest tip de cereri vor putea fi soluționate în a doua etapă de înscriere, ce are loc în perioada 24 martie – 3 aprilie. Pe lângă copiii nerepartizați în prima etapă, și cei care nu au participat la prima etapă de înscrieri pot fi înscriși în acest interval de timp.

Vineri, 10 aprilie, vor fi afișate rezultatele finale, urmând ca în perioada 13-17 aprilie inspectoratele școlare să soluționeze toate cazurile nerezolvate dupa încheierea celei de-a doua sesiuni de înscrieri.

Calendar etapa a doua de înscriere la clasa pregătitoare 2015:
– 23 martie: Comunicarea procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile
– 24 martie – 3 aprilie: Depunerea cererilor de înscriere de către părinții copiilor care n-au participat sau n-au fost repartizați în prima etapă
– 7-10 aprilie: Procesarea cererilor de înscriere
– 10 aprilie: Afișarea listelor finale cu copiii înscriși în clasa pregătitoare
– 14-17 aprilie: Soluționarea cererilor pentru copiii care încă vor fi neînscriși în școli.

De asemenea, pentru părinții copiilor de 6-7 ani care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2014-2015 și care solicită înscrierea lor direct în clasa I (an școlar 2015-2016), calendarul înscrierilor arată cam așa:

 

  • 17-27 martie 2015: Depunerea solicitărilor de înscriere, de către părinții care vor înscrierea în altă școală decât cea de circumscripție, la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea.
  • 30 martie-2 aprilie 2015: Soluționarea de către școli, respectiv comisiile județene, a cererilor de înscriere depuse de părinții care solicită înscrierea în altă școala decât cea de circumscripție.
  • 3 aprilie 2015: Afișarea la fiecare școală a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa I.

Cererile de înscriere pot fi completate atât online, cât și la unitățile de învățământ la care părinții vor să-i înscrie pe micuți. În ceea ce privește cererile completate online, acestea nu garantează înscrierea copilului în unitatea de învățământ dorită și nu elimină obligativitatea părinților de a se prezenta la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie în lista opţiunilor exprimate cu dosarul complet al copilului, în vederea validării acestei cereri, ci permite părintelui doar să se prezinte la secretariatul școlii dorite cu datele copilului pre-completate, scurtând timpul de așteptare, după cum informează Ministerul Educației pe site-ul edu.ro.

Ramona Cojocaru

ramona.cojocaru@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.