74 de ani de tristețe

Fantana Alba

Fantana Alba

În data de 1 aprilie 2015, se împlinesc 74 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, când 3.000 de români au fost omorâți de către sovietici, pe teritoriul Bucovinei. Începând din anul 2011, 1 aprilie a devenit ziua în care se cinstește memoria victimelor de la Fântâna Albă, dar și a celor deportați, înfometați sau care au fost supuși altor forme de represiune de către sovietici în Bucovina, Basarabia și în Ținutul Herța. Sute de mii de români au fost deportați în Siberia și Kazahstan în acea perioadă.

Cei 3.000 de români au fost uciși chiar în ziua de Paști, zi în care aceștia au încercat să părăsească Bucovina, care era deja a Uniunii Sovietice, dorind să se refugieze în România. Un simplu zvon care spunea că românii pot trece granița fără probleme, a fost de ajuns pentru ca cele 3.000 de suflete să spere la libertate. Doar trei kilometri îi mai despărțeau pe români de țara-mamă în momentul în care soldații sovietici, ascunși în pădure, au început să tragă mii de gloanțe, care i-au secerat pe loc pe refugiați. Deși au fost și români care au scăpat de gloanțele sovieticilor, aceștia au fost urmăriți și spintecați cu sabia de către cavalerie.

Prima slujbă în memoria victimelor din Fântâna Albă, care este și astăzi pe teritoriul Ucrainei, a avut loc abia în anul 2000, atunci când autoritățile ucrainiene au permis acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.