60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul fondator al Uniunii Europene

Conducătorii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) sărbătoresc sâmbătă, 25 martie a.c., șaizeci de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, care a pus bazele Comunității Economice Europene (CEE), cunoscută și sub denumirea de „piața comună” și care a devenit, mai târziu, Uniunea Europeană de astăzi. Șefii de stat sau de guvern din UE se vor reuni, bineînțeles, la Roma, Italia cu ocazia acestui eveniment.

Întâlnirea va fi „o ocazie pentru a ne sărbători istoria împreună și pentru a face bilanțul a șaizeci de ani de integrare. Nu este un secret faptul că momentul istoric cu care ne confruntăm necesită o reflecție mai profundă și mai solidă cu privire la provocările Uniunii pe termen scurt și mediu”, conform scrisorii de invitație adresată șefilor de stat sau de guvern ai UE de cătrepreședintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministrul al Italiei, Paolo Gentiloni, și prim-ministrul al Maltei, Joseph Muscat.

După ceremonie vor avea loc o conferință de presă cu Donald Tusk, Jean-Claude Juncker (președintele Comisiei Europene), Antonio Tajani (președintele Parlamentului European), Paolo Gentiloni și Joseph Muscat, prânzul găzduit de președintele Italiei, Sergio Matarella, și Marșul pentru Europa.

România va fi reprezentată la summitul UE de la Roma de președintele Klaus Iohannis. Vineri, 24 martie, în ajunul summitului, avea loc dezbaterea ”Uniunea Europeană: priorităţi şi provocări după 6 decenii de existenţă”, eveniment organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România și la care vor participa eurodeputați români, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, ministrul Afacerilor Externe, dar și președintele Comisiei pentru Afaceri Europene în Senatul României.

Tratatul de la Roma a fost înființat cu scopul de a asigura libera circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor dincolo de frontierele naționale.„Tratatele de la Roma au început un proces care, între timp, a readus multe țări pe calea libertății și a prosperității, la est și la vest”, a declarat Tusk în fața Senatului Republicii Italiene la 17 martie 2017. „Acest lucru ne-a ajutat să înțelegem că, atunci când Europa are o poziție slabă, fiecare țară în parte va fi slabă. Dacă Europa este puternică, statele ei membre sunt puternice.”

 

                                                                                                                                                Mara Mațcu

Leave a Reply

Your email address will not be published.